"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Tuesday, January 12, 2010

jom kita share...

salam...

slalu kalo korg dtg sure nmpk blog aku ni bertukar2 background...asalnya dlu2 aku pakai templete yg disediakn di laman2 web yg bgitu menarik skali...dek kerana keterujaan aku nk berbagai2 corak dlm blog, aku sentiasa menukar templete...

kerana mnyukarkan aku nk masukkan smula code2 html/java ke dlm stiap templete bru, akhirnya aku membuat keputusan tuk mengekalkan templete yg disediakan oleh blogspot...so, aku hnya perlu menukar BG (background) ikut suke & masa aku je...xperlu lgi aku nk edit & paste dlm html/java...ni meringankan keje2 edit aku kt blog nih...

myb ade yg perasan nape ruangan tulisan aku lbih besar dr yg disediakan oleh blogspot??? ini kerana aku telah mengedit kod2 yg ade dlm blog ni supaya lebih besar & luas...

caranya...g kt layout ---> klik edit HTML

then crilah kod ini

#header-wrapper {

width:680px;

margin:0 auto 10px;

border:1px solid $bordercolor;

}

* nombor ini asalnya 560...so, aku tukarkan 680 supaya lbih lebar headernya...
header ni ialah ruangan tajuk blog kita...

#outer-wrapper {

width: 860px;

margin:0 auto;

padding:10px;

text-align:$startSide;

font: $bodyfont;

}


* nombor ini asalnya 660...so, aku tukarkan 880 supaya lbih lebar outer-wrappernya...
outer-wrapper ialah kelebaran antara ruangan n3 & kod2 html/java

#main-wrapper {

width: 600px;

float: $startSide;

word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */

overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

}


* nombor ini asalnya 400...so, aku tukarkan 600 supaya lbih lebar main-wrappernya...
main-wrapper ni adalah ruangan taipan n3...

#sidebar-wrapper {

width: 220px;

float: $endSide;

word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */

overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

}


* nombor ini asalnya 180...so, aku tukarkan 200 supaya lbih lebar sidebar-wrappernya...
sidebar-wrapper ni adalah ruangan nk letak kod2 html/java...

untuk mngubah warna2 tulisan blm blog kta, klik layout & klik font & colour...pilihlah mana yg kita suke...

so, korg leh try....simple je nk bg blog korg lebih lebar/ lebih kecil...bg nk BG yg menarik2 plak aku bg link nih...korg tgk laaa puas2...skirnya ade pertanyaan bole tggalkan diruang komen aku nih...

link BG yg menarik2...

DELIGHTFUL DOTS
JELLY PAGES

bnyk lagi link2 yg ade...bole lah korg terjah & cri sendri di blog2 kwn2 yglain...

sekian, ni sahaja laporan sy hari ni... ~ngeee

p/s : terlebih rajin menghapdet blog arini...hahaha

10 comments:

alfa juliet said...

akak tak suka guna template melainkan yg blogspot beri, sbb bila org nak tgk blog kita, mengambil masa yg lama untuk template tu d/load

Mrs. Zuki said...

Kak Ili pun malas nak tukar2 template tu..
Paling senang koje..tukar html tu je..
Senang utk orang yg malas nak godek2.
Bagus tips ni...

mizaranun said...

nati try kalo xjd cr ustazah...hihi

sI tEDI said...

oOOoooo.. tulisan aku dah cukup besau kot. ekekeke

TQ ek..
perkongsian yg baiK!

Nakamura Kazuki said...

ske ambe aka blog baru ustazah ni..sejuk mata memandang ...

white rose said...

kak aza~
that's why laa sy kembali smula dgn blogspotnye templete... :)

kak ili~
kalo nk page lbih besar, leh try...

mizaranun~
jom aaa jumpe, nak??? ade brani??? ~keh,keh,keh...

kaktedi~
hahaha...ckup beso seolah2 sdg kemarahan bile menaip...hahaha

senpai~
selembut white rose laa kan... :p

GPI SKSV said...

tanya sikit:

memang jenis suka besor n lebor ke???

white rose said...

bg bio nampak skit...

eefa said...

bg yg buta it mcm k.efa, mmg tkr BG je la. xkn buat bnda yg lain.huhu nnt ntah apa jd plak. hahaha

white rose said...

tukar BG pun dh ok laa kak...kira rajin jugak tuh... (^_*)

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors