"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Wednesday, July 1, 2009

surat yg menjga hati & hadiah dr jauh

hari ni aku xsmpt sngt nk berjln ke blog2 yg sedia ade...msih dlm dilema...~wahahaha~...dilema mende ntah...xtau laaa dlm mggu ni rsa tenang sngt2...myb sbb aku dh kembali membca al-Quran setiap waktu solat agaknye...sblm2 ni aku just bca slps subuh n maghrib...
alhamdulillah, sgala2nye dlm mggu ni tenang n lancar...insya'ALLAH, aku akn trus membca al-Quran...
hari ni dgn sedikit kebanggaan dgn ank murid aku thn 4...pg2 lgi aku msuk class dorng...aku ade trcium bau durian dlm class tuh...then aku tgur laaa dorng mane dtg bau durian tuh...
rupe2nye dorg bwk bekal...ade sosej n nasi goreng...kalo korg nk tau, murid2 thn 4 ni just ade 4 org je...2 lelaki & 2 perempuan...so, bekal dorg ni ade 3 je...yg lgi sorng ni lupe nk bwk...
dgn manis mulutnye, dorg mngajak aku makan2 ngn dorng waktu rehat nti...tpi dorg ckp hnya aku sorg je...
aku just ckp "INSYA'ALLAH"...dlm pikiranku, aku xla nk mkn sngt...mende ade ckit je pun...kcian dorg...kang aku join, xckup plak...bekal dh laa comel2 plak tuh...
arini aku bnyk msa free...tmpt lepak aku surenye di Pusat Sumber...aku ni penyelaras PS...dr aku melepak kt bilik guru, baik aku wat keje2 di PS...
sblm tuh gb pggil aku...dia bg aku ole2 dr AUSTRALIA...sume bdk2 sek aku dpt keychen kangro...kami ckgu2 n warga sekolah dpt beg, pen, keychen n buah pisang kaki...yg lelaki dpt cap...trima kasih gb sbb ingt kt ktorg ni...

lps tuh aku g pjbt kejap...tiba2 2 org bdk permpuan dr thn 4 ni dtg jumpe aku...
"ustazah, syafiq bg surat ni kt ustazah...nti ustazah bca laaa ye..."

"surat ape ni???kecik sngt suratnye pun...nseb ustazah xpakey spek..."trima kasih ye...

aku pun trus je bukak surat tuh...dgn suspennye surat tuh berbunyi...jeng...jeng...jeng...

"ustazah, sebenarnya kami terlepas cakap pada ustazah. Sebenarnya hari ini kita orang ajak cikgu zul sebab cikgu zul dah tunggu lama. Esok kami bawa banyak makanan. kalo ustazah nak join boleh esok ye..."

sebenarnye dorg ni xckup nk share makanan...dorg just ajak guru kelas dorg "CIKGU ZUL"...tpi disbbkan aku tgur bekalan dorg pg td, tuh yg dorg ajak aku...jdinye dorg ni nk ckp laaa xdpt nk share makanan tuh ngn aku...
wah...terharu aku ni...punya laaa bgus anak2 murid aku ni menjga hati seorg guru...tanpa rasa sedih, aku mrasa bangga...ni laaa budi bicara yg mereka jaga supaya cikgu2 ni xterguris perasaan...

pssstt : pernah x korng yg mane cikgu2 ni bile kta mengguriskan perasaan anak2 murid kta???sedangkan anak2 murid kta xpenah mengguriskan perasaan kita...renung2kan...pikir2kan...
then gb aku xcited nk bca surat tuh...dia pun turut terharu ngn isi kandungan surat ni...gb aku suh aku simpan surat tu...siap suh frame kan...bile dh ade anak2 n cucu2 nti, leh tunjuk kt dorng...aku pun pkir bagus jugak idea dia...

ape2pun terima kasih kt anak2 murid ku krana menjga hati guru mu ni...guru mu ni sedikit pun xmarah atau kecewa...malah bangga dgn kamu semua...truskan sikap sebegini ye...jga hati & perasaan org sekeliling kamu ek...insya'ALLAH, org pun akan jga hati & perasaan kamu juga...

4 comments:

Krasz bAtu said...

Cikgu yang baik
murid2 sayang...

<< s| tED| >> said...

alahai soo sweet itu kanak-kanak!

Monkey D Luffy said...

terlepas cakap?

eh kenapa aku baru buat entri cam tu

hehehe

ustazah dyLLa said...

en.keraz:
mmg btul tuh...guru yg baik, murid pun syg...tpi eden ni ustazah rock la...huhuhu...

kak tedi:
sweet ke???xrsa pun...hehehehe

kapten:
mu slalu wat entry yg kdgkala ade kaitan ngn entry eden...nape ek???urmmm..musykil...

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors