"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Thursday, June 25, 2009

terlampau bnyk dlm sehari...

kdg2 pelik juga blogger ni...allways ade msa tuk post entry yg bnyk dlm 1 hari...mcm aku, bca entry org lain dlu, bru aku wat entry aku...aku bnyk mende nk cite...sometimes ble aku bca entry org lain, sama je citenya...nk plak entry girl/women...surely cite hmpir sama...


that's why aku suke mencri kelainan...blog yg syiok sendiri aku jrg join n jrg tgk...dlm sminggu aku tgk skali je...tpi blog yg berilmu n bernas serta kelakar, hari2 aku tgk...aku xkesah...sbbnye blog ni luas n bebas...ape je pnulisan korg, slagi ade pembca dia akan bca...xpun korg bca sendri laa ek...~lalalala~


mengenai blog aku plak...ada msa aku post new entry...aku manage blog bkn yg ni je...aku manage blog stakat ni dh hmpir 10 blog...xterlarat aku nk entry new post...ikut masa maa...


aku update blog yg slalu org bca n komen...


ade jugak tertny2 kt aku...aku ni ustazah, tpi bile bca blog ni ustazah ape namanye...so, biarlaa...kalo korg rasa nk bca...bca je lahhh...aku xletak pun icon "dilarang baca bg yg xberkenaan"...


***************************************


aku nk cite ckit pasal lelaki ni...dlm bnyk2 soalan...soalan ni laa yg pling glamour bile ditny kpd lelaki...."adakah semua lelaki sama???"...


jwpn yg diberi ttp sama..."xsume lelaki sama...mcm perempuan, xsumenye sama..."


tpi kejadian yg melampau n pling truk terjdi kt kwn aku ni menunjukkan yg lelaki/perempuan ni sume sama...bkn stakat sekali je terjdi...tpi 2, 3x dah...


nape lelaki/perempuan suke mungkiri janji & berbohong???


jwpn ni hnya dpt dijawab melalui situasi yg berbeza...xsume kejadian 2 sama...ade sbb lelaki/perempuan suke mungkiri janji & berbohong...tpi ade jugak yg suke2 je nk mempermainkan perasaan seseorg...


kisah yg terjdi kt kwn lelaki aku ni...


dia ni dikatakn pemalu laa jugak...spnjg perkenalan aku ngn dia, dia baik, solat orgnye n kuat ajaran agamanye...dia meminati seorg wanita...anak pak imam di kmpgnye...dorg ni dh bercinta, tpi xpenah dating...just berckp melalui tel dan suratje...


wanita ni berjanji yg akan berkahwin & hdup smati dgn kwn aku...kwn aku ni percya laa dgn cinta suci dr wanita ini...sudah hmpir tiba msanye dia nk meminang wanita ni, tibe2 dia mendpt pgkhabaran yg ada org dh meminang wanita ni td...


wanita ni plak trus je trima pinangan lelaki tersebut tanpa memberitahu kwn aku...nk tau knapa wanita tuh trima pinangan lelaki tersebut???...lelaki ni dikirakan org berada...keje sbgai CEO dlm sebuah syarikat di KL...hnya kerana kekayaan, janji yg ditabur trus dilupakan...


apa yg terjdi ngn kwn aku ni???...kwn aku ni ttp jugak masuk meminang dia...tpi pinangannye ditolak sekeras2nye oleh family wanita ni atas sbb kwn aku ni just cikgu je...kira xmenjamin masa dpn anaknye nti le...


shingga kini kwn aku ni kecewa n putus asa trus...sbb wanita kedua pilihan dia jugak melakukan perkara yg sama..."pisang berbuah 2x"...


p/s: msih ade lgi manusia yg tamakkan harta...pe, korg ingt cikgu ni xmampu ke nk bela anak org???......cikgu skrg ni loaded tau...senang wat loan.....~hahaha~


kisah kwn perempuan aku ni plak...


dia nk aku dh kenal hmpir 2thn...mule2 kenal, rsa mcm susah je nk rapat...bile dh kenal, dh mcm belangkas...aku ade sorg lgi kwn...aku ni suke berkwn dgn angka yg ganjil...cnth :3/5/7...


so, kami berkwn 3org...sorg tuh dh kwin n ade anak...manakala aku ngn lgi sorg ni lom tibe seruannye........"HAYYA NIKAH".....(marilah kta bernikah)....~wakaka~...


so, kwn aku ni ramai laa yg berknalan ngn dia...tpi sumenye hampeh je...janji, manis mulut sdh mnjdi kebiasaan lelaki ni bile berkwn ngn kwn aku...


td terjdi lgi buat kali ke-2....lelaki ni berjnji nk jumpe family dia, nk masuk meminang...bersungguh2 laa...tup2...dpt tau, lelaki ni dh kawin...anaknye yg sulong pun dh 18thn...


nseb laa xjumpe lgi...ade gunanye jugak tenet ni...dpt mengekses identiti seseorg tuh...kwn aku mggunakan tenet ni tuk mencri identiti sebenar lelaki ni...akhirnya dgn kuasa ALLAH...terbongkarlah rahsia n perangai lelaki ni...


kejadian yg terjdi buat kali ke-2...."pisang berbuah 2x..."


alhamdulillah...nseb kwn aku ni xberputus asa...


kpd kedua2 kwn ku...dengarlah pesanan dr adikmu...


"hdup ni hnya semntara, stiap hari xsama pe yg kta lalui...biarpun onak & ranjau yg dtg melanda, "HIDUP MESTI DITERUSKAN"...kejayaan bakal kta kecapi sekiranya kta tdk berputus asa...sume yg terjdi menjdikan kta seorg yg TABAH, CEKAL, KUAT SEMANGAT, PINTAR, BIJAK DAN SABAR...ibarat kta sdg memandu kenderaan...cermin dpn kta pndg tuk meneruskan perjalanan...brek digunakan bile kta mngelak dr trus terlajak kekancah yg berduri...pedal minyak adalah kwlan hdup kta...slagi kta pandai control minyak, perjalann kta sentiasa lancar...cermin sisi ialah org yg sentiasa bersama kta wlau dlm ape jua rintangan yg melanda kta...manakala cermin pndg blkg, slalulah kta lihat sbb ape yg dh terjdi, kta mesti ingt sbgai peringatan kta dimasa hadapan...


p/s: PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT...insya'ALLAH...suke laa mkn pisang...melawaskan...nyum...nyum...nyum...

8 comments:

tempayanbudu said...

Adakah aku serupa mereka..!!

Tepuk dada, tanyalah saya..

huahuahua...!!!

ustazah dyLLa said...

tang mane hang serupa dik ooii???tang hang suka makan pisang ka???-slangnk kedah...~hahahaha~

alfa juliet said...

aku tak pernah pula alami peristiwa tu sbb aku bercinta n berkahwin dgn seorg itu sahaja...hehehehhe....alhamdulillah!!

Anonymous said...

Biarla ianye mjadi pengajaran buat kta...slps ni, kta akn lbh bhati2 dlm bkawan...mmg dah bhati2 pn. tp dah nk tkena, nk uat cane kan...hehe

Monkey D Luffy said...

hmm
penipu ada di mana2

Mrs. Zuki said...

Benci penipu..benci!
Mna dia blog syok sendiri tu??
Psttt bgtau la..

~Insan Biasa~ said...

salam...best plak baca n3 ustazah nie...ihiks...

erm...manusia ni ustazah, mcm tu ler...
rambut je sama hitam (asalnya-skrg dah mcm2 kaler ade kan?) tapi hati...tuhan je yang tau!

sabor jer la....semua tu ranjau duri perjalanan hidup

ustazah dyLLa said...

kak aza:-
"bertuah bg org yg dpt 1st love n kawin ngn 1st love tu jugak...tp lgi bertuah org yg dpt mcm2 jenis cinta ni...skurang2nye dpt membezakn pe'el manusia ni berbgai2 cra"...

anonymous:-
yup...btul tuh..."hidup mesti diteruskan"!!!

kapten:-
kapten penipu jugak ke???
~lalalalala~

k.ili:-
nk uet cne...dunia ni penuh ngn penipuan...bkn dunia yg menipu, tp manusia...soal blog syiok sndri tuh nti2 laa i bgtau ek...

insan biasa:-
salam...blog sy ni biasa2 je...xde yg istimewa pun...just pengalaman sharian kta...so, share je laaa...

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors