"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Tuesday, September 1, 2009

kisah tragis dimlm merdeka...

mungkin isu mlm kemerdekaan bg korg dh selesai...bg aku ni laa peluang aku mencoretkan kisah tragis kami sekeluarga dimlm kemerdekaan 2009...aku menulis ni skadar berkongsi crita pahit n manis seharian aku dibumi ni...mungkin ada yg mngatakn penceritaan aku sekadar tuk menagih simpati...bkn itu maksud ku...

mlm td aku serta mak ayah abgku kakakku anakbuahku mghantar kakak, abg ipar & anak2buah ku yglain pulang ke sg.buloh...tpi kami hnya hntr sekadar diluar rumah je...

tiba2...kakak aku menjerit memanggil abah & mak aku yg berada diluar...aku yg berhampiran pintu umah terus berlari masuk ke dlm...

aku tergamam...sejuru itu aku trut menjerit memanggil mak n abah aku...kebetulan kakak & abg ipar ku blm bertolak pulang...

aku hnya melihat darah yg mngalir dr mulutnya...

abg aku jatuh tergelincir ditepi bilik air...

abah trus memeluk abg aku yg sudah xsedarkan diri...malah keadaan dia mcm terkena serangan strok...seluruh bdnnya menggeletar n darah mencurah2 keluar dr mulutnya...

seluruh rumah terdengar bunyi tangisan mak, kakak2 & anak2buah ku...

aku berada disisi abahku...abah memanggil abgku...tpi tiada sahutan...malah denyutan nadinya semakin lemah & kadang2 kencang...

seraya itu, aku menyuruh abah azan, takbir & mengajar abgku mengucap kalimah syahadah ditelinganya...

jangkaan kakak n mak aku melihat keadaan abgku mmg sudah 50-50...hnya ALLAH yg mengetahui bgaimana situasi itu berlaku...

aku memanggil mak aku yg sudah lemah longlai dgn tangisan yg sngt sayup je bila aku mendengarnya...

"mak, ampunkan dosa abgdin...biarlah dia pergi dlm ketenangan..."

"mak dh lama ampunkan dosa2 dia...Ya ALLAH...slmtkan anak aku..."


mendengar kata2 mak, kakak2 aku menangis lgi kuat...hingga mereka memeluk erat abg aku...

setelah azan dilaungkan, kalimah syahadah telah dibisikkan, kata2 ampun dr mak diucapkan...

akhirnya...abg aku berhenti menggeletar...aku memegang nadinya...kaku...lemah...aku sudah mula trasa nafasku berdengup kencang...

abg aku sedar kembali...alhamdulillah...syukur kpd MU YA ALLAH...KAU pnjgkan usianya...jika dia pergi dlu, tinggallah ramadhan terakhir bersama2 dia...astaghfirullah al-azim...

aku memangku abg ku...dia dh mula sedar...dia melihat aku...dia pelik...dia terpinga- pinga...

aku menyuruh abg ipar aku mengangkat n trus bawak dia ke hospital...

tiba2 abg aku bgun & trus berjalan dgn keadaan xstabil...lemah longlai jalannya...bila abah & abg iparku pegang dia, dia menolak dgn kuat...

kami semua pelik...aku cuba pujuk abgku g ke hospital...malah abahku merayu dgn nada yg sayup...

"din...syg abah ke x???kalo syg abah, jom ikut abah pegi hospital...jom din...syg abah kan???..."

setelah 5minit berlalu, akhirnya abgku mahu g ke hospital...nseb ada mak sedara aku yg bekerja di hospital t.intan...dialah yg mnguruskan segalanya...

aku tggu dirumah...memujuk mak, kakak & anak2buah ku jgn menangis lgi...

aku mungkin seorg yg tabah...dlm situasi bgini aku dlm keadaan sedar menanginya...tpi selepas beberapa jam/hari/bln/tahun...aku lah yg pling sedih...yg akan menangis bila terkenangkan semula...tpi tangisan ini hnya bertemankan ALLAH...

aku menyuci darah2 yg masih ada ditmpt abgku jatuh...banyak darahnya...

sterus itu aku mandi & membaca al-quran supaya ketenangan didlm umah sentiasa ada...

mak, kakak & anak2buah ku masih menunggu...xmmpu memejamkan mata...semasa aku membaca al-quran, anak2buahku mengelingiku...lgi sayup kedengaran bila anakbuah ku icha n lysa menangis memanggil abg ku...

"pakyang...pakyang...ummi...kecian pakyang...pakyang jatuh..."...

aku trus memujuk mereka...akhirnya mereka tertidur...jam menunjukkan kul 1.00pgi...masih xnmpk byg mereka balik dr hospital...

kring...kring...bunyi tel umah berbunyi...

"abah ni...kami dh dlm perjalanan balik...masak nasi...kta trus bersahur..."

jam 1.30pg mereka sampai...alhamdulillah...

abahku memimpin abgku masuk ke umah...dia lapar tpi xleh mkn...rahang mukanya nyaris xretak...tpi masih kebingungan...xmengerti apa yg terjdi...kebetulan menu berbuka hari ni ada sup ayam...kakak aku menyuapkan abgku makan...

kecian...tpi aku ttp tabah...

harini, bila melihat abgku sedar & mampu berckp...aku bersyukur kpd ALLAH...

"apa yg berlaku smlm dyla??? ~abgku bertny...

aku critakn apa yg terjdi...dia terperanjat...malah dia xingt apa yg berlaku hingga dh smpai hospital dia terpinga melihat dirinya dlm kereta...

kemudian bru dia teringat...sebenarnya dia nk menarik ankbuahku lysa dr pergi ke bilik air...kt dpn bilik air basah...abgku xnk lysa jatuh kt situ...dia bru je berumur 2thn...dlm xsedar, abgku tiba2 tergelincir & xsedarkan diri langsung...dia xdgr pun abahku azan, takbir n membca kalimah syahadah ditelinganya...

semata2 dia nk selamatkan anakbuahku lysa, dia yg terjatuh...alhamdulillah, dia dh sedar...cuma muka bengkak & masih xmampu nk kunyah makanan...

berbuka td aku masakkan bubur kanji tuk dia mkn...pilu rasanya...

ok...dh jauh mlm...ckuplah sekadar kongsi kisah tragis dimlm merdeka...

erti kebebasan dlm KEMERDEKAAN ramai yg masih blm mengerti...jgn sia2kan erti KEMERDEKAAN ini...

slmt bersahur...

p/s: slmt hari jdi kpd kak ifah n kpd semua yg menyambut kelahiran pd 31 ogos...


18 comments:

Krasz bAtu said...

Alhamdullilah abg din.
saya pun penah jatuh di bilik air.
blank kejap.. sedar2 org umah dah meraung...

sI tEDI said...

Ya Allah.. berdegup-degup jantung ni baca cerita kau dylla.
ALhamdulillah. Semuanya okey sudah.

Nasib baik juga tidak turut panik. Dapat handle. Kalau semua orang panik lagi teruk jadinya. Kelam kabut..
Kau salah seorang yg menyelamatkan keadaan.

kalau aku aku belum tentu lagi boleh kuat...

alfa juliet said...

alhamdulilah abang dyla ok saja...jatuh bilik air ni bahaya tau..mcm2 boleh jadi

ustazah dyLLa said...

krazs batu~
kecian awk ek...mcm2 leh jdi dlm bln pose ni...

ustazah dyLLa said...

kak tedi~
sy yg mnghadapi n mnulis crita ni lg berdebar2...stakat ni alhamdulillh blm panik lgi...

ustazah dyLLa said...

kak aza~
2la kak...trutama baby atau anak2 kecil...bilik air mmg tmpt bahaya...

Miss Jaz said...

salam...sedih plak akak baca citer nie...alhamdulillah,semuanya selamat...

Monkey D Luffy said...

syukur abang ko selamat

Nakamura Kazuki said...

dylla bila baca kisah tu..ambe turut bedegup kencang sebab peristiwa sama pernah berlaku pada arwah ayah ambe...sekitar tahun 2000 dulu...apapun syukur abang mung ok slamt..syukur pada tuhan...

ustazah dyLLa said...

kak ju~kapten~
salam...syukur alhamdulillah...trima kasih ye...

ustazah dyLLa said...

nakamura~
yeke...smoga arwah ditempatkan bersama2 org beriman...insya'Allah...syukur, abgdin dh ok...

Az said...

Salam berkenal-kenalan..
Berdebar saya baca cerita ni.
Alhamdulillah semuanya selamat.

ustazah dyLLa said...

Az~
salam berkenalan jua...alhamdulillah...sume selamat...

ummu Masyitah said...

assalamualaikum,
bagaimana keadaan abg Din uztazah sekarang?Hatinya sungguh murni.pakcik yang mithali.

eyena said...

alhamdulillah.. berdebar sye baca tau kak.. suspen tau tertanya2 knp dgn abg din.. isk..

syukur laa semua dah selamat.. itulah pengorbanan kan.. sanggup selamatkan nyawa org tersyg walaupun tak sdar ada bahaya yg akan menimpa diri.. itulah pengorbann sebenar..

ahai panjang lak.. isk

Mrs. Zuki said...

Dylla...
I'm back..(for a while)..
Tak dpt nak komen setiap post..
Dah tukar 'cat' ngan 'perabot' la blog ni..
ok..
Tak sedih lagi lagunya..
Congrats...
Siannya Abg Din..nasib baik tak de apa2..
Jaga2 ye Ummi Lysa..

ustazah dyLLa said...

kak ili~
akak...rindu sngt kt akak...nak lgi dlm blog ni...rindu nk dgr akak kutuk n berleter ngn n3 sy...ahaks...ala, bln2 pose ni xleh sedih2 sngt, nti hilang pahala pose...hehe...insya'Allah, i care...u 2...

ustazah dyLLa said...

eyana~
syukur...alhamdulillah...komen pnjg2 ape slhnye...~ngee

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors