"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Thursday, March 11, 2010

kenangan SPM...

salam semua...
arini xde ape yg menarik melainkan jaga kanak2 ribena exam...
keputusan SPM pun dh keluar...
pagi2 lagi hampir semua stesen radio di Malaysia melayangkan topik yg sama "pengalaman amik result SPM"...
mcm biasa radio yg aku layan SINAR FM... <----"bukan nk promote yek"
hampir suku paper exam aku dh mark...tinggal paper Pend.Islam je...
huish...banyak tuh...mau berbelang mata aku nk mark nye...
ade sape2 nk tolong aku mark paper???
mai,mai...upahnya gula2 dua ploh sen...hahaha...
cerita pasal result SPM ni, aku ni xdelaa tere mane pun...
masa trial kantoi habis...sah2nya aku bukan pelajar cemerlang, tapi pelajar kecundang...hahaha...
masa aku bagi result trial SPM kat abah, abah dah siap merancang masa depan aku...
"habis je SPM nanti, terus masuk sekolah pondok...abah hantar kamu kesana jadi hafizah (tahfiz perempuan lee)"... "kamu duduk sana sampai tamat, habis nanti kamu bole bukak sekolah tahfiz pulak..."
tu laa impian abah aku...dia nak anak lelaki yg lakukan, tapi harem...abang2 aku semua wat haluan masing2 termasuk laa adik bongsu aku...
masa kawan2 aku duk sebuk membaca buku tuk SPM, yg aku ni baca buku undang2 jalan raya...
masa ni aku dah pulun amik lesen kereta & motor...
kali pertama amik L, gagal...hahaha...kali kedua lulus...alhamdulillah...
ha, tu lah...orang baca buku SPM, yg aku baca buku undang2 jalan raya lagi...
nak jadi cerita masa aku tengah exam SPM, opah aku meninggal dunia...INNALILLAH...
dia meninggal harini, esoknya aku ade paper Al Quran As Sunnah...
langsung aku xbaca ape2 pun...aku duk sebuk melayan tetamu yg datang menziarahi jenazah arwah opah aku...
masa aku jawab soalan pun kelam kabut n main tibai je...trus cepat2 aku balik sebab nak tengok arwah opah aku dikebumikan...
lepas tu bila result SPM keluar, aku terkejut sebab cikgu2 siap bertepuk bahu kat aku...(cikgu perempuan lee)...
semua cakap tahniah kat aku...aku pun pelik...nape plak tahniah, bukanke takziah...
hahaha...semua kawan2 gelakkan aku...
dapat je result SPM, aku terkejut beruk laa...
aku hampir2 dapat pangkat 1...BM aku dapat A, yg lain2 semua lulus baik punya...alhamdulillah...
cikgu BM aku sampaikan peluk aku sebab aku sorang je dapat A dlm subjek BM...
balik umah, tunjuklaa result kat abah n mak...mak menangis sebab xsangka aku lulus...
abah plak trus cancel plan nak suh aku masuk sekolah pondok...katanya try apply u...
aku apply xdapat2, hanya dapat masuk kolej Islam Selangor...
tapi aku sendiri xnak pegi sebab masa tu ustaz aku dah tawarkan mengajar disekolah menengah aku dlu...
5 bulan lepas tu, aku dapat tawaran dari kementerian pelajaran tuk smbung diploma perguruan...
alhamdulillah, sehingga kini aku teruskan usaha murni sebagai seorang guru yang menyambung warisan abah aku yg juga bekas seorang guru...
itulah doa & berkat dari mak abah aku...
chaiyok dylla!!!...
eh, lupe...tahniah kepada semua calon2 SPM yang berjaya...yg xok tuh, usaha lagi ek...!!!

~ cheh, mcm cite menteri je yg nak cite kat sini...

~ reunion geng2 sek men 2008 kat restoran Nelayan ~
...hanya suku je yg hadir...kesian kan...



~wHite RosE~
''''''''''''''''''''''''''
sok last sekolah, lusa dah mula cuti sekolah seminggu...
lalalalalala...beshnye...:p

8 comments:

insan pendidik said...

salam,

alhamdulillah baru sempat kunjungi white rose bizi jee.. pengalaman pahit manis amik SPM tu tapi bagusla sbb yg amik SPM lam cite tu dah berjaye jadik sorang pendidik yang berjaye..

Selamat bercuti...:)

sahromnasrudin said...

white rose amik SPM tahu berapa? rahsia erk hhehehehe.....

alfa juliet said...

yg penting dah ada keje..

Kunang-Kunang said...

Salam White Rose,

Itulah yang dikatakan kita merancangan Allah yang menentukan.

white rose said...

salam IP,

kesian, busy ngn kuliah ek...xpe2, janji IP bahagia...haha...ala, kenangan itu kan indah2 belaka bila dikenang2kan...Alhamdulillah, rezki sy...

Selamat bercuti & menghadiri kuliah ye IP...

..................................................................................

sahromnasrudin~

nak tau ke??? SPM 2001 la...tiada rahsia bagi ku...huwawawawa...

..................................................................................

kak azza~

ini semua adalah 1 pengalaman, kerana adanya pengalaman laa kita leh kehadapan...tul x???

..................................................................................

kak ani,

salam kak ani,

btul tu kak ani...kita hanya manusia biasa, kehendak kita ditentukanNYA...baik bagi kita ALHAMDULILLAH...

yangyuyu said...

selamat bercuti budak2 sekolah dan cikgu2 sekolah se malaysia

pasni korang mesti balik dgn entry gambar bercuti..buat haku jeles aje..huhu

Mrs. Zuki said...

Dylla..soalannya..dapat berapa spm dulu?
Eh napa background blog ni tak kuar...putih terang benderang je nampak ni..ape dah etrjadi?nasib bek lagu BOF ni tetap ada.

white rose said...

kak ummi~

selamat bercuti gak...hahaha...tapi akak cuti sabtu ahadje laa...lalalala...xkemana pun cuti2 ni...duk umah je la...hohoho...
xdepe nk jeles2 dah...

........................................................................................

kak ili,

ianya adalah rahsia...hahaha...adeke nk bgtau umum, tanya2 laa di sek ke, sms ke...hahahaha...BG elok je kuar nih, xde masalah pun...

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors