"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Saturday, January 22, 2011

Sekolah di Singapura Ganti Buku dengan iPad

Assalamualaikum semua...
cerita yang aku dapat melalui email...
dahsyat laaa singapura nih...
KAYO MAK EKAU, KAYO EKAU...


Empat sekolah di Singapura mulai meninggalkan buku teks, mereka kini beralih ke iPad, komputer tablet buatan Apple. Semua murid tak perlu lagi membawa beg berat berisi buku-buku tebal dan note, mereka hanya perlu menatang iPad ketika pergi sekolah. 
Sebuah sekolah yang sudah melaksanakannya, Nanyang Girls High School. Sekolah menegah atas itu telah mengeluarkan duit sebanyak 100 ribu dolar Amerika atau sekitar RM300k 150 iPad untuk 140 muridnya dan 10 guru di sekolah itu. 

Para murid dan guru tak perlu susah ke perpustakaan atau pergi ke borders, sebuah toko buku di Singapura. Mereka hanya bersambung dengan internet, bersembang dan mencari buku serta berbagai bahan pelajaran. Mereka juga dapat menulis catatan di iPad dan menggunakannya untuk present. 

"Jauh lebih mudah," kata Chloe Chen, 14, yang sedang duduk di kelas sambil memegang iPad di depannya. "Guru-guru hanya perlu memberitahu kami, laman-laman yang harus dikunjungi, dan kami terus mengerjakan tugasnya," kata Chloe. 

Ketua kurikulum Nanyang Girs School, Seah Hui Yong mengatakan memilih iPad semata-mata demi mengenalkan metode belajar dan mengajar yang baru. Para murid diberi kebebasan untuk belajar, mereka tidak lagi harus belajar dengan metode kuno dan harus duduk berjam-jam di dalam kelas. "Bukan karena iPad-nya," kata Yong. Menurut dia, bila ada gadget yang lebih bagus dari iPad sekolah juga siap menggantinya. 

Sedangkan guru fizik dan teknologi informasi Mark Shone mengatakan anak didiknya tidak perlu waktu lama untuk menyesuaikan diri dengan iPad. "Yang perlu dilatih justru guru-gurunya, mereka lebih lama untuk membiasakannya," ujarnya. Masalah bagi murid, kata Mark, bagaimana mengarahkan mereka untuk mengunjungi laman yang tepat dan mencegah mereka dari salah guna iPad. 

Selain Nanyang Girls High School, tiga sekolah lainnya, iaitu Tampines Secondary School, Nanhua Primary School dan Dunman Secondary School. 

miahahahaha...
sapa2 nak iPad, anto leee anak kome ke sana...
free je...


andainya di Malaysia pun student gune iPad,
pakat2 duk sembang dalam tu je laaa...
hilanglaaa bakat suara2 merdu...
masing2 simpan suara...
miahahaha...

aku?
nak nyanyi skarang nih...
jom nyanyi...aku mau nyanyi Lagu ANAK ITIK TOKWI...
~ lalalalala...

Multi-styled Text Generator at TextSpace.net
~ esok nak berseronok dengan pokok- pokok bunga ~

22 comments:

biskut said...

rujukan teks ganti dengan rujukan blog...haha.

anak2 singaporian semua load2...malaysia nak bagi free pon mesti tahan cuma sekejap.n then,kena lar beli sendiri.

menyenangkan utk anak2 membebankan utk para ibu bapa...

D Awana Design said...

huhuhu pasni silap gaya tugas sbgai cikgu pun dh tadak... tgok2 yg jd cikgu, komputer je

hysman said...

anak itik tok wi mandi dlm kolam...
sakit ape tok wi sakit sendi tulang..
hahahaha...

perghh...giler mantop..
dah senang nak senang lg..
hehee

elakkan budak2 tu search ke laman porno jer..makin rosak bdk tu dkerjakan....
huhuhu...

biasalah kak negara dah maju duit tak taw nk melabur ke mana...
asal tak nyusahkan org msia sudah.
hahahaa...

saye suka buku teks,katun2 dlm tu chantek giler... hahaha...
boleh reason tu kak erk?
:p

Anonymous said...

kan best mcm ni......ni dh menjadi harapan cikgu2 mcm kiteorg nih..msok kls dlm keadaan melenggang2...walaupon skang nih ngaja pkai slide jer....tp tetap mls gak...hahahahahahaha......akak ape ag stakat ipad tu kala bg kt skolh akak tu rse nye x bangkrap ag kot kerajaan melesia tu..wahahahahahaha..mintk je kt GB tu...hhahahah

nurkass said...

huh..mmg dahsyat..
kalau kat m'sia, emmm..tak taulah.kalau kearah kebaikan mmg patutlah..sekarang ni pun dah mcm2 kes yg ada..haihhh..

white rose said...

[BISKUT]
habislah BAHASA IBUNDA kita kalau semua merujuk kpd blog...
mcm2 ditulis dalam blog ni...

singapore kan anak emas US...ape nak ckp lagi, sure laaa dpt sokongan padu...

tu bkn lgi menyenangkan, tapi menyusahkan...



[D AWANA DESIGN]
ha'ah kak...mmg jawabnye guru- guru pencen awal...duk kampung, tanam jagung...miahahahaha...

white rose said...

[HYSMAN]
miahahaha...
meh akak sambung lagu tu...

UBAT APE TOKWI,
UBAT LIMAU LELAM,
SAKIT APE TOKWI,
SAKIT SENDI TULANG...

sure laa dorang sekat laman2 porno tu dik...kalau dorang bukak laman tu, maknanye ada SUBJEK baru tuuu...
miahahaha...

ok2, akak pun suke buku teks sebab banyak kaler2, katun2 & macam2 lagi...


[DIA YANG BERNAMA]
miahahaha...
korang2 ni dah bagi senang, nak senang lagi...cuba tengok cikgu zaman2 dlu, rilek je...tapi student semua berjaya belaka...akak bukan PEMBODEK...

white rose said...

[NURKASS]
dorang ni anak emas US...so, nilai harta dah xde hal...semua didalamnye kena beli dgn wang...xde wang, xyah masuk singapore...budak2 kita ni nak bersuap pulak...kalau tak bersuap, xdenye dorang nak...

afzan said...

ipad? lepas ni tak nampakla budak2 bawak beg besar gedabak

white rose said...

[AFZAN]
time rizmi nanti sure xde beg dah...

Amni said...

kalau aku, memang tak boleh la.. sebab aku ni kena menulis kalau nak belajar.. setakat baca2 guna ipad, pening je kepala.. t tak pasal2 aku blogging masa kelas.. hahaha..

Sephi Sephia said...

Salam

Saya rasa di Malaysia ni belum boleh dibuat macam tu. Kalau sekali pun nak buat, kementerian mesti pilih sekolah tertentu. Kaedah pula perlu disesuaikan. BUdak-budak Malaysia ni tak makan saman!

niesz said...

wow!giler maju la dorg ni..kat malaysia xley nk wat mcm tu..kang g search bnda pelik2 je kat ctu..

therosputih said...

nyanyi lagu anak rusa nani la plak...

Sasa Al-Sharif said...

ceh, konpem cepat rosak d tgn budak2 tu

IMANSHAH said...

mmapuih la kerajaan nak bg Ipad untuk sekolah kat malaysia..berapa ribu tu bilangan skolah

Amy Syaquena said...

wah bestnya tapi kalau dapat kat budak2 confirm cepat rosak..

sissyira said...

salam

depe sekarang ni mewah..

lepas ni buat belajr online lak,

guru dikurangkan, boleh?huhuh

white rose said...

[AMNI]
hahaha...kau memang...sahnye dapat je iPad terus lupakan pen & notes kau...


[SEPHI SEPHIA]
salam kembali...
tak perlu dipertimbangkan, JAWAPAN saya TAK PAYAH manjakan anak2 Malaysia...sedangkan BUKU TEKS free tu tak dihargai, ni kan pula iPad...


[NIEZS]
bukan takat mende2 pelik, macam2 kejadiaan pelik pun banyak berlaku...

white rose said...

[THEROSPUTIH]
anak rusa nani? hahaha...
akak dah xbrape nak ingat...
akak slalu nyanyi SAYA ADA BURUNG PIPIT...
miahahaha...


[SASA]
belum sempat sampai ke tgn dak2 tu dah rosak dlu di tangan pengedar...hahaha...


[IMANSHAH]
mmg SAH...bkn takat mampuih, habis semua guru2 diberhentikan semata2 nak support penggunaan iPad...

white rose said...

[AMY SYAQUENA]
hahaha...blm sampai ke tgn budak2 lagi dah rosak dalam perjalanan...


[SISSYIRA]
salam kembali...
pasni, ramai laa yang MENGANGGUR...
antaranya GURU2 laaa...

Cma Shiema said...

adeh..sudah advanced!!mcm2..

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors