"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Monday, May 24, 2010

musykil...musykil...musykil...

salam semua...
sebenarnya dah 3 hari aku tak menulis n3 baru...

korang komen tu pun n3 yg dah bersawang...
~miaks...

harini kejadian tak diduga...
waktu maghrib aku tggu mak yg masih dlm bilik air...

sementara tggu mak, aku kupas laa buah lai & mempelam...
mak tak sehat, dah 2 hari cirit- birit...

niat dalam hati nak bagi mak makan buah...
sedang sedap memotong, sambil tu memikirkan perkara yg tak sudah2...

zuppppp...sedar2 je darah mengalir bagaikan air terjun...
aku tak ngelabah, aku rilex je...memang jenis tak alergik dengan darah...

yang menggelabahkan aku ni, darah tak berhenti- henti,
walhal dah dekat setengah botol minyak gamat aku sapukan...

jam dah kul 8 malam...
mak dah siap solat, dia nampak aku tengah duduk dalam bilik...

dia terkejut laa tengok jari aku dah terhiris dengan pisau...

naseb baik tadi ade senior aku masa sek men, ajar mcmana nak berhentikan darah...

caranya "bacakan surah At- Taubah (ayat pertama) dengan 1 nafas, kemudian tahan nafas tu buat seketika, pastu hembus dan dalam masa yang sama tekapkan jari yg luka tu...insya'Allah darahnya berhenti mengalir...kena yakin..."

alhamdulillah, dah berhenti pun darah ni...

lagi2 merisaukan aku, bila dalam bilik air aku tanggalkan pembalut luka,
letak atas sinki...aku nak amik wudhuk...

bila aku nak guna semula pembalut luka tuh, terkejutnya aku,
semut halus warna merah menghurung pembalut luka tu...

baru sekejap je aku letak...
walhal kat pembalut tuh penuh bau minyak gamat...
musykil betul...ape motif semut tu menghurung pembalut luka tu???

takkan berkenan dengan minyak gamat???
~aku pun tak lalu cium bau mintak gamat...

haaaa!!! darah aku ke???
haik...bila pulak aku berdarah manis???
aku belum pun bertunang...

menurut kata kawan sekolah aku,
nak kenal pasti kita ni ade penyakit kencing manis,
letakkan kuku yg da diketip, tggu samada semut datang menghurung ke tak...
sama jugak dengan darah...

ahai...takkan aku ade penyakit kencing manis???
baru je tahun lepas aku cheq...
siap kena telan air gula mcm aku ni pregnant jer...

ish...musykil...musykil...
xlena tido laaa aku malam ni...

~ mood hari guru masih belum pudar ~
hadiah dari anak angkat ( mentor mentee )


~
wHite R
osE ~
''''''''''''''''''''''''''
hati masih bergelora...
sok mahu bayar hutang...

15 comments:

Amieynna Amin said...

time kasih diatas petua itu..
saya pun xlalu ngan bau minyak gamat..
bau die leh lekat berjam jam..

blueCITY® said...

salam ros cayang,

sori, akak tak dapat sgt nak datang blog sesapa pun.
keadaan masih lemah lagi, mood pun ting tong, masa juga macam suntuk ...

kenapa ni yang?
jiwa gelora?
sebab?

kerjaya
keluarga
personal
cinta?

semua ini kenyataan dik
semua ini lah kehidupan
kena tempoh
kena harongi
kena belajar atasi
kena belajar setel
atau
belajar melupakan?

good nite
tido comel2 ya

Kunang-Kunang said...

Salam White Rose

Pertama - Terima kasih sudi berkongsi rahsia memberhentikan darah luka

Kedua - Cuba lah buat test kencing manis supaya hati tak risau.

Kunang-Kunang said...
This comment has been removed by the author.
sahromnasrudin said...

betul ke mcm tue teorinya? tak pernah tahu pun

Abd Razak said...

Salam...

Kalau darah manis takkan rasa manis kot, rasanya minyak tu yg jadi tarikan semut tu...

yangyuyu said...

selamat hari guru, ya ustazah

Yasminhamid said...

rasanya darah manis ke tidak...memnag semut akan hurung jugak la..

Yasminhamid said...
This comment has been removed by the author.
white rose said...

amieyna~

muahs...ni dh ok...
alhamdulillah...leh g main bola tampar...

white rose said...

kak biru~

salam kak...
akak dah chat?
sian akak ek...smoga cepat smbuh...
jgn lupe mkn ubat tau...

dah settle pun masalah 2...
malam tdi settle...

so, arini hapi2 la...

muahkss...

sayang kak biru tau...

white rose said...

salam kak ani,

alhamdulillah...ilmu ni kita kongsi bersama...

dah cheq tdi...alhamdulillah...

white rose said...

sahromnasrudin~

hahaha...2 teori org dlu2...
miaks...

white rose said...

salam abd.razak,

btul tuh...minyak gamat menjdi tarikan semut sbenarnya...

white rose said...

kak min,

semut dtg mengejut...
mcm polis hurung penjenayah je...

hahahaha...

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors