"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Friday, January 14, 2011

Jangan paksa MENGKRITIK...

Assalamualaikum semua...
arini dapat jugak aku menjelajah ke laman korang...
walaupun hari ni suasana agak MURAM sedikit, tapi ianya tidak MENCEMARkan aku tuk berblog...

aku pinjamkan perkataan "MENCEMAR" tu kat korang ye...
miahahaha...

arini ade 1 topik yang dah lama sebenarnya aku nak CEMARkan...
topik ni aku temui di laman blog seorang Insan yang bernama WANITA...
terima kasih juga kepada INSAN tersebut kerana membangkitkan semangat aku nak cetuskan PENCEMARAN ini...

ok, nyaaahh- nyaaaahh sekalian...sila tutup MULUT sekarang...
nanti kau orang mendapat VIRUS PENCEMARAN...
aku taknak tanggung...
miahahaha...

aku MEMBEBEL panjang arini yee...

KRITIK...
ade 2 jenis KRITIKAN...
membina & menghancurkan...

dua2 aku suka...
tapi TERNYATA kritikan yang membina itu lebih banyak VIRUSnya dalam diri aku...
yes, AKU SUKA DIKRITIK...
nak tahu kenapa?

HIDUP AKU DIPENUHI DENGAN INSAN2 PENGKRITIK TEGAR...
hari2 aku kena kritik...
malah, nak PEJAM kan mata pun sempat lagi aku kena KRITIK...

kau orang nak KRITIK aku, KRITIK laaa...
aku tak kesah...bukan RUGI 1 SEN pun...

cuma disini aku nak ceritakan kisah yang terjadi kat aku baru2 nih...
kalau ikutkan HATI aku tak suke nak ungkitkan KISAH lalu...
walaupun KISAH itu baru terjadi semalam...

"past it past"....hahahahaha...berterabur BI aku...

aku komen gambar seorang Teman di FB...
komen aku adalah berbentuk cadangan...lebih kepada memberikan idea...
setelah itu, aku telah dihentam dengan komen2 yang amat BAIK sekali...
mengatakan bahawa aku ni TAK TAHU LANGSUNG BAB2 PHOTOGRAFI...
sedangkan Teman tersebut baru saja pergi sekali je kursus PHOTOGRAFI, pastu baru je belajar nak jadi PRO...dia pun baru je beli camera BERAT...
kemarahan itu hingga menyebabkan AKU DILABELKAN sebagai manusia yang TAK LAYAK dijadikan KAWAN...

tak lama lepas itu, FB aku di REMOVE kan oleh Teman tersebut...

begitulah AL KISAHNYA...
tapi YANG PASTINYA AKU TAK KESAH...

kau add aku, kau jugak yang REMOVE kan aku...

wahai INSAN- INSAN disana...
MENGKRITIK bukan kerna KITA ni SEMPURNA
MENGKRITIK bukan kerna KITA ni KUAT...
MENGKRITIK bukan kerna KITA ni PANDAI...

dan...
DIKRITIK juga bukan kerna KITA ni TAK SEMPURNA...
DIKRITIK juga bukan kerna KITA ni LEMAH...
DIKRITIK juga bukan kerna KITA ni BODOH...

JADINYA...HIDUPLAH KITA DALAM KRITIKAN YANG MEMBINA...

~ LEPASKANLAH KRITIKAN itu SEPERTIMANA GAJAH MELEPASKAN KACANG YANG TERCEKIK DI LEHERNYA.. ~
nak aku tolong ke?...miahahaha...

~ sok nak pegi pasar pagi laaa... ~

21 comments:

therosputih said...

huh....tak luak satu sen pun kalu nak kritik2 bagai nih, kritik yang berupa nasihat, masing2 dapat pahala...tp kalu berupa tak bape nak nasihat...hah...hamek la kau tanggung sendiri...dosa pahala...payah2...

manusia ni tak pernah nak puas...

white rose said...

kau EMO ni knapa?
miahahaha...

sabar dik...
akak tak EMO...akak NEMO je...
miahahaha...

Sephi Sephia said...

hahahaha...
entry ni sangat kelakarlah kak.
ya, saya faham maksud disampaikan. adakala penulisan akak gila-gila macam ni pun best juga!

Faaein Himura said...

saya paling suka dikritik.. setelah ditegur suatu ketika dulu.. membuatkan sy dahagakan kritikan2 dari org ramai terutama kritikan yg mmbina mcm apa yang akak maksudkan tu..

jika kita tidak di kritik.. kita tidak tahu sejauh mana kelemahan kita..

jadi terimalah setiap pandangan yang diberikan itu..

p/s: akak.. kritiklah saya.. kritiklah saya.. supaya sy sedar diri ni.. huhuhu..

Sasa Al-Sharif said...

susah la nak maju kalau tak boleh terima kritikan orang. kritikan adakala buat kita sedar kelemahan kita dan kita cuba utk perbaiki. even kritikan dari yg bukan pro pun harus diambil kira, mcm pemerhati dan penonoton misalnya. masing2 ada pandangan sendiri kan :)

sissyira said...

salam

suka mengkritik dan suka dikritik,

tapi kalau kena lempang jangan marah.boley?hehhehe

IMANSHAH said...

kat sini buukan saja kritik, tapi mengata2 kat blakang adei..ada aku kesah, aku jenis tak kesah..kau kesah ke wahai Esah??haha

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Kita tak sempurna nak kritik orang..

nurkass said...

alah..kalau camtu takyah layan lah dik..kalau dia taknak kawan, ada berbillion billion lagi org kt luar sana yg nak kawan ngan white rose..muahhhh...:)

Kunang-Kunang said...

Salam White Rose,

Kena berani terima kritikan sebelum kita mengkritik orang lain.

biskut said...

mesti dia fikir dia dah cukup hebat dan tak layak dikritik oleh owank lain..

tapi aku tak tau apa yg ko kritik...?

kalau aku dibagi peluang untuk kritik photografi yang lain aku pasti kritik tapi yang pastinya aku belum layak.hihi

white rose said...

[SEPHI SEPHIA]
miahaha...
adeke entry lawak...
ni entry yang "TERPERAM"
miahaha...
belum jumpe ngan akak lagi ni...
kalu jumpe, habis laaa...


[FAAEIN HIMURA]
miahaha...akak mls nak kritik2 kau...
kau tu kecik lagi, tak baik kritik budak2, nanti terbantut tumbusaran...
hahahaha...


[SASA]
alaa...biasa laa tu...
mana nak sama orang lain dengan kita...
ibarat ditelan salah, dibuang pun salah...
last2 masing2 menyalahkan...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Cepat melatah cik-kak tu .. Tak perlu kawan macam tu.

Sila berkawan dengan orang macam kRina.

hahaha....


*lain kali kalau datang sg buloh, bgtau kRina.kita jumpa eh...tp hari kerjalah. Hari tu susah sikit sebab budak2 tu tengah pantang bersunat..

white rose said...

[SISSYIRA]
salam kembali...

tangan kau kuat ke nak lempang akak?
hahahaha...
tangan pun kecik, tak muat pipi akak yang gebu nih...
miahahaha...


[IMANSHAH]
sama je kat mana2 cikgu...
kat opis ke sekolah ke, semua sama...
ibarat tenggelam pun basah, berenang pun basah...

esah? hahaha...
ok, aku terima...
miahahaha...


[UST ABD. RAZAK]
waalaikumussalam...
yaa...kita TIDAK SEMPURNA...
jadinya marilah kita sama2 menyempurnakannya...

Amy Syaquena said...

Suka di kritik dan suka juga mengkritik...

niesz said...

ha a..skang ni mcm da musim kritik mngkritik plak kan..sane sini ngutuk2..pelik btul..xbaik tau..kalau ape yg kite ckp tu slh..dosa nnti.. :)

ummu said...

assalamualaikum rose
hmm..mungkin sebab salah satu entry akak (masa mula2 akak berblog),maka seorang follower akak kemudian tarik diri dari jd follower akak.
takpelah rose,dunia ini memang tak boleh diduga kan...

Anonymous said...

kalau kritik sebab ko jeles ngan dia mcm mana tu??? sudahlah, baik cermin diri sendiri, cari laki, jgn kacau hidup org.

yangyuyu said...

terima kasih kerana buat entry dedicate purposely utk akak..oh rupanya kau sentap aku remove ko ye dik..

apa yg kau tulis di sini lgsg tak seperti apa yg sebenarnya berlaku kan ustazah..takpelah akak redha apa kau nak tulis...tak sangka ustazah akan mengumpat di blog, dan kalau tulis tak betul tu kan namanya fitnah..

awak kata awak rela dikritik kan, nah terima kritikan akak ni, akak remove awak dr fb dan blog sebab tak suka dgn awak yg suka bercakap lucah di blog..pastu suka berlagak pandai dan mengutuk org di blog..

regards

UMMI SA'ADAH @ yangyuyu

yangyuyu said...

kepada kawan2 ustazah white,

ustazah white rose telah komen gambar yg saya ambik masa outing bersama Noorizam Sabran JOM wedding potret
entry di sini

http://fotocapayam.blogspot.com/2010/11/jom-wedding-potret-at-uia.html

gambar2 ni semua, telah di setting baik punya oleh Ijam, masa ni kami bermain dengan lighting, EXIF telah ditetapkan oleh Ijam dan Ijam bagi kami pinjam pocket wizard utk shoot kat situ guna model Ijam dan background yg telah ditetapkan oleh Ijam..Tiba2 ustazah white rose komen suruh tukar background dah rendah kan ISO padahal masa tu ustazah baru beberapa hari beli kamera BERAT tu..huhu....akak tak kata kau takleh komen dik tapi komen awk keluar tajuk dan merepek2 dan lebih kepada macam nak tunjuk pandai...kelakarnya...kan akak ada reply pastu awak cam takleh terima lak apa yg akak komen..tapi ini bukan sebab kenapa akak remove awak...

sebab nya akak dah bgtau tadi kan kat komen di atas

yangyuyu said...

ok dik akak dah bgtau pada ijam pasal cadangan awk tukar background dan rendahkan ISO, the Ijam kata, eh haritu dia memg tetapkan ISO 100 ada bwh lagi dr ISO 100 ke, Ijam terpinga2

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors