"HAZA MIN FADHLI RABBI, LIYABLUWANI A'ASYKUR AM AKFUR" maksudnya : Semua ini adalah kurnian TUHANKU, untuk mengujiku samada aku akan bersyukur atau pun kufur...

Tuesday, December 14, 2010

berbudilah...berbaktilah...

Assalamualaikum semua...
nampak gayanya aku kena rajin2 update blog...
thanks yee buat korang sebab sentiasa ade disini...

arini duty kat sekolah macam biasa...
tadi kul 12 amik mak & abah kat hospital...
rasa lega bila dapat berbakti kpd org tua kita kan...

macam ade 1 perasaan segar bugar bila dah lakukannya...
perasaan hati tu semakin berbunga- bunga...

ooppsss...bukan bunga- bunga cinta yeee...
no, no, no, no, no...
pleeaaaassss nyah...jangan kau harapkan dalam masa terdekat nih...
miahahaha...

kau tau, bila kita menolong orang- orang tua ni,
banyak yang dia doakan walaupun kau sekadar bagi dia minum...

pada masa yang sama, atok aku demam...
ade kat umah aku ni...aku tukang suapkan dia ubat batuk...
semalam aku bagi dia makan ubat batuk, suapkan 2 sudu je...
kau tau ape dia cakap?
dia doakan aku lebih dari 2 perkara yang aku buat...
"PANJANG UMUR, MURAH REZKI, DIBERKATI ALLAH, DIRAHMATI ALLAH...dan macam2 lagi laa..."
tapi bab JODOH xde... :P

terharu aku nyaaahh...
terharu...

kau tau terharu?
kau mau tahu?
sila garu kepala kau dulu...baru kau tahu...
miahahahaha...

so, moral of the story,
BERBUDI & BERBAKTILAH KEPADA ORANG TUA...

~ hati berbunga-bunga apabila dijaga oleh abang RELA... ~
miahahaha...
cool betul pakcik RELA ni...

~ kenyang sambil melayan bilik yang berwajah baru..aawww... ~

15 comments:

biskut said...

yuk..yuk kita bergoyang yuk..adik manis jangan segan..hahaha.ayat ko melucukan WR.

jaga orang2 tua nih bagus,besar pahala yang kita dapat,beramal untuk masa tua kita.untuk mati kita.hilang jugak sedikit keresahan hati kita kan...

sian kenapa orang tua jugak yang nak diambil jadi rela..mana belia2 kita.?

white rose said...

kau nak suh aku bergoyang?
hancurlah bumi nih...miahaha...

tu la, aku suh kau jaga aku yg dah tua ni xnak, kan dah kesepian...hahaha...

yg muda2 ni tak rela di RELA kan...
panas kata dorang...

Sasa Al-Sharif said...

dalam diam pun parents doakan jugak :)

neway, cik ros putih dah jadi kaler pink tu. hehe

white rose said...

pink ade makna tu...
miahahaha...

alfa juliet said...

dyla dah mula buat entry mcm dulu2..hehe..tak kisahlah dik, ko punya suka...maksud akak, dyla selalunya akan tulis n tulis lepas tu lekat satu gambar..maybe bleh buat mcm entry sebelum ni..terliur org tgk makanan tu, n cara tulisan dyla pun lain..menarik!

Nia said...

pasal jodoh, jangan risau dik, jangan difikirkan sgt, insha'Allah ade la tu. nasib baik la adik akak tu dah kawin, kalau tak kenan jgk nak buat adik ipar ni..hehe..pandai hormat org tua, tu value penting tuh.

hysman said...

miahahaha......
betul3...

miahahaha......
keredhaan Allah terletak pd keredhaan org tua...kan..

miahahaha......
so lps nih akak doa supaya lps ni pasla jodoh tu termasuk dlm doa mereka yer..

miahahaha......
try la pokcik rela tu..
hensem uuuuu....
hehe... :p

sahromnasrudin said...

as salam ziarah dylla...saya tak dpt bayangkan kalau pakcik rela tue muda lagi..mesti dia kata " leh kiter berkenalan..apa nama kat FB awak"? hehehheeh

E.d.Y said...

semasa dieorg ada ni la kite nak ebrbakti kat dieorg..dah takde nnt menyesal tak sudah

Amieynna Amin said...

betul2..
bile kite berbakti a.k.a menunaikan tanggungjawab sebagai anak..
kite akan rasa puas..
kepuasan yang tiada tandingan..

Amy Syaquena said...

As'salam..

amy setuju sangat , masa dowang ada nie la kita nak berbakti pada dowang jangan dah x de baru la menyesal..time tue dah x de guna dah...

ahmad humairi said...

salam,

layan lagu sudirman...ayah dan ibu,

pernah denga aku nyanyi x lagutuh...?

white rose said...

kak aza ~ ohh, itu maksud akak ye...
xpe2, pasni sy perbanyakkan lagi gambar2 di entry sy ye...thanks ye kak alwayzzz support me...muahss...hahahaha...


kak nia ~ xpe, no.2 pun boleeh...hahahaha...
adelaa jodoh sy nti...doa2kan laaa...insya'Allah...


hysman ~ saje2 je ko ni ek...miahahaha...
suka2 la tu...
pakcik rela tu dia dah tak rela lagi laaa...dia tak sggup tgk akak kau ni hitam nti...miahahaha...
ape2 pun time kasih doakan akak ye...harap2 kau pun dipertemukan jodoh jugak ye...

white rose said...

pokcik sahrom ~ wslm...eleh, yolah tuu...pokcik RELA tu dia malas layan FB...keje dia jaga jalan je...
pakcik nak amik pakcik rela tu sbagai abg angkat tak?
miahahaha...



e.d.y ~ btul tu...aku sokong 100%...



mina ~ rezki kau dapat tggal dgn dorang tau...so, berbaktilah dari sekarang...tak rugi apa2...

white rose said...

kak amy ~ wslm...
yuppp...itulah yg sepatutnya dilakukan oleh anak2 kepada ibubapa/ org yg lebih tua...
biar susah senang kita bersama2 mereka...


ckgu humairi ~ wslm...
"AYAH DAN IBU...AYAH DAN IBU, ITULAH PERMULAAN KAMI...DAPAT MELIHAT BULAN DAN MATAHARI...aaaaaa..."

macam pernah je dengar ckgu nyanyi...kat funfair kan?

miahahahaha...

Alangkah indah kata syair...Sekali orang memfitnah,yang benar jugak akan ikut terasa sama..Kayak banjir yang datang menujah di lewat malam,tidak ketahuan dari arah mana dan mahu ke mana.Celaka lah bagi mereka yang menyukainya..

Perhalusi ini, bahawa pendusta itu lebih berat dari langit maka kebenaran itu lebih luas dari bumi yang kita injak ini.Rakus dan hasad lebih panas dari api yang berjelaga dan hitam,sedang kehinaan seorang pemfitnah itu lebih rendah moralnya dari seorang pembunuh...Ternyata saat kita melontarkan satu fitnah akan datang beribu batu neraka ke dahi kita..Berwaspada lah saat kita ingin membuat kisah yang di luar sadar kita itu adalah fitnah dan menafikan hak-maruah saudara kita...

~Harap Maaf, sila tinggalkan Link kamo supaya senang KAMI menjejaki KAMO~

Recent Visitors